Resep Cara Membuat Som Som Sagu Ato Kanji Som Som Ala Rumahan

Resep Cara Membuat Som Som Sagu Ato Kanji Som Som Ala Rumahan 


▪︎Bahan Sagu  :

1 cwn sagu

3 cwn air

2 helai pandan

Sedikit pewarna hijau


Caramembuat :

Masak air bersama pandan hingga mendidih/masukkan pewarna hijau.

Keluarkan pandan

Masukkan sagu

Kacau hingga pekat/masa ni sagu masih bermata ikan

Tuang sagu ke dalam bekas kecil

Kukus selama 15min sehingga sagu jernih

Sejukkan


▪︎▪︎▪︎Boleh juga kacau hingga sagu jernih tanpa perlu dikukus

dengan menambah sukatan air

opah x nk lembik sgt jd opah kukus..




▪︎Bahan Kanji Som Som : 

1/2 cwn tepung beras

4 cwn santan

Garam secukup rasa

▪︎Caranya :

Satukan kesemua bahan di dalam periuk/sebatikan

Masak hingga hingga pekat dan meletup2 dengan api sederhana

Sentiasa dikacau utk mengelakkan berketul ye

Tuang adunan ke atas sagu

Sejukkan.


▪︎ Bahan Air Gula  :

1 1/2 cwn air

4 keping gula kerek/melaka

*boleh guna gula merah

1/4 cwn gula pasir

2 helai pandan disimpul

▪︎ Caramembuat :

Satukan semua bahan

Masak api sederhana hingga mendidih

Tapis dan sejukkan

siap

  

\\