Resep Cara Membuat Som Som Sagu Ato Kanji Som Som Ala Rumahan
▪︎Bahan Sagu :
1 cwn sagu
3 cwn air
2 helai pandan
Sedikit pewarna hijau
Caramembuat :
Masak air bersama pandan hingga mendidih/masukkan pewarna hijau.
Keluarkan pandan
Masukkan sagu
Kacau hingga pekat/masa ni sagu masih bermata ikan
Tuang sagu ke dalam bekas kecil
Kukus selama 15min sehingga sagu jernih
Sejukkan
▪︎▪︎▪︎Boleh juga kacau hingga sagu jernih tanpa perlu dikukus
dengan menambah sukatan air
opah x nk lembik sgt jd opah kukus..
▪︎Bahan Kanji Som Som :
1/2 cwn tepung beras
4 cwn santan
Garam secukup rasa
▪︎Caranya :
Satukan kesemua bahan di dalam periuk/sebatikan
Masak hingga hingga pekat dan meletup2 dengan api sederhana
Sentiasa dikacau utk mengelakkan berketul ye
Tuang adunan ke atas sagu
Sejukkan.
▪︎ Bahan Air Gula :
1 1/2 cwn air
4 keping gula kerek/melaka
*boleh guna gula merah
1/4 cwn gula pasir
2 helai pandan disimpul
▪︎ Caramembuat :
Satukan semua bahan
Masak api sederhana hingga mendidih
Tapis dan sejukkan
siap
